Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Pseudomakaroniki Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • papierowe koszyczki do pieczenia (ok. 20 szt.) lub ewentualnie metalowe foremki.
 

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie połączy się z pianą i powstanie
lśniąca masa. Powoli dosypujemy zmielone orzechy oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Gotową masą napełniamy do połowy małe, babeczkowe foremki. Pieczemy ciasteczka przez 40–45 min w temperaturze ok. 160°C.