Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Rodzynkowiec Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 szkl. mąki » 3 łyżki kakao 
  • 3 szkl. cukru;

Składniki na masę budyniową:

  • 2,5 szkl. mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 kostka margaryny;

Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 kostki masła 
  • 40 dag rodzynek 
  • 1 szkl. spirytusu  dżem z czarnej porzeczki. 
 

Wykonanie:

Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 40 min w temp. 180°C. Po przestudzeniu kroimy na 2 części. Gotujemy budyń i studzimy go. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy do niej budyń po łyżce. Rodzynki zalewamy spirytusem, najlepiej na noc. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekolady. Dodajemy rodzynki i połowę alkoholu. Biszkopt przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkopt, skrapiamy pozostałą częścią alkoholu z rodzynek. Nakładamy drugą część masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy masę z rodzynkami.