Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Rolmopsy śledziowe marynowane Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 8 śledzi 
  • 2 średnie cebule 
  • 2 duże ogórki kiszone 
  • musztarda sarepska 
  • 1/2 szklanki octu 
  • 2 szklanki wody 
  • 3 łyżki cukru 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe. 
 

Wykonanie:

Śledzie kroimy wzdłuż i dzielimy na filety. Tak przygotowane smarujemy musztardą. Kładziemy na nich plasterki cebuli i ogórka. Warzywa układamy tylko na jednym końcu fileta. Zwijamy rybę od strony warzyw tak ciasno, jak tylko można, a następnie zabezpieczamy wykałaczką, by rolmopsy się nie rozwinęły. Tak przygotowane śledzie wkładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować. Ocet gotujemy z wodą, cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zalewamy śledzie tak, by nie wystawały z marynaty. Rolmopsy będą gotowe po dwóch, trzech dniach.