Gospodyni nr 5/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Sałatka z awokado i papai Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 dojrzała papaja 
  • 1 duże lub 2 małe awokado 
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • garść siekanych migdałów 
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków sałaty rzymskiej do dekoracji.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka białego octu winnego (ewentualnie soku z cytryny) 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu.
 

Wykonanie:

Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na małe kawałki. Papaję obieramy ze skórki, przepoławiamy ją i wykrawamy pestki ze środka. Kroimy owoc w średnią kostkę. Podobnie postępujemy z awokado, tj. przepoławiamy, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę, natychmiast skrapiając owoc sokiem z cytryny. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. sałatę, papaję, awokado oraz migdały. Przygotowujemy sos. Biały ocet winny (lub sok z cytryny) mieszamy z solą i pieprzem, dolewamy oliwę, cały czas mieszając, po czym dodajemy musztardę. Podajemy osobno sos i schłodzoną sałatkę, którą polewamy sosem bezpośrednio przed spożyciem.