Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Sałatka z białej kapusty Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg) 
  • 40 dag pomidorów 
  • 1 pęczek dymki.

Składniki na sos:

  • ⅔ szklanki oliwy 
  • ¼ szklanki białego octu owocowego lub balsamicznego 
  • 3 łyżki sherry 
  • 3 łyżki miodu 
  • ½ łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
  • sól 
  • pieprz czarny mielony.
 

Wykonanie:

Mieszamy ocet, miód, sherry i musztardę. Nadal mieszając, wlewamy powoli oliwę. Doprawiamy przyprawą do sałatek, cukrem, solą i pieprzem. Starannie mieszamy. Kapustę szatkujemy. Dymkę razem ze szczypiorem drobno kroimy. Pomidory myjemy, osączamy i kroimy na ćwiartki, a większe na ósemki. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Ponownie mieszamy, przykrywamy naczynie z sałatką i chłodzimy co najmniej 3–4 godz. Podajemy do dań grillowych z ryby lub wieprzowiny.