Gospodyni nr 5/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Sałatka z groszkiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 puszka groszku (40 dag) 
  • 2 banany (40 dag) 
  • 15 dag żółtego sera (np. ementaler, gouda, podlaski) 
  • 1 czerwone jabłko (20 dag) 
  • 2 łodygi selera naciowego (15 dag) 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rumu lub czystej wódki 
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
  • pieprz czarny mielony
  • sól. 

Składniki na sos:

  • ¾ szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • cukier 
  • pieprz czarny mielony.
 

Wykonanie:

Rodzynki myjemy, osączamy i moczymy w alkoholu 20 min. Groszek odsączamy. Ser kroimy w kostkę. Łodygi selera obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż, kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i też skrapiamy cytryną. Groszek mieszamy z serem, selerem, bananami, jabłkiem i rodzynkami wraz z alkoholem. Dodajemy sól, przyprawę oraz pieprz i mieszamy. Przygotowujemy sos. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku, polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godz.