Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sernik ze słodkiego mleka Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj 
  • 6 łyżek mąki 
  • 6 łyżek cukru.

Składniki na masę:

  • 3 l mleka tłustego 3,2% (a najlepiej swojskiego)
  • 3/4 l kwaśnej śmietany 
  • 8 jajek 
  • 1 kostka masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 czerwone galaretki.

 

 

Wykonanie:

Ubijamy jajka, dodajemy cukier, mąkę i wykładamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Przyrządzamy masę. Mleko zagotowujemy. Dwie galaretki rozprowadzamy w 0,5 l wrzątku. Do gotującego się mleka dodajemy ubitą śmietanę z jajkami i gotujemy na wolnym ogniu, aż utworzy się twarożek (ok. 10 min). Twarożek odcedzamy na sicie i czekamy, aby ostygł. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ugotowany twarożek i sok z cytryny. Masę wykładamy na biszkopt i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.