Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Śląskie makówki Powrót do listy

 

Lista składników (na 6 porcji): 

  • 1/2 kg maku 
  • 1 l mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • ok. 3/4 szkl. cukru lub miodu 
  • 1 szkl. bakalii-orzechy włoskie 
  • rodzynki, migdały, figi 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • sucharki. 
 

Wykonanie:

Opłukany mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godz., potem odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem lub miodem i cukrem waniliowym. Dokładamy mak, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy przegotowaną wodę. Gotujemy całość ok. 10 min i dosypujemy posiekane bakalie. W szklance z przegotowaną wodą rozpuszczamy 2 łyżki cukru i zwilżamy nią sucharki. Układamy w salaterkach na przemian warstwę sucharków i warstwę maku. Na wierzchu powinien być mak, który posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami.