Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Śledzie marynowane domowe Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg świeżych śledzi 
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 
  • 3 łyżki cukru 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 cebula 
  • 2 ogórki kiszone.
 

Wykonanie:

Z wody i octu gotujemy zalewę, dodajemy do smaku sól, cukier oraz ziele angielskie i liść laurowy. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie czyścimy i myjemy. Przekładamy do naczynia i wlewamy zalewę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni. Z tak przygotowanych śledzi przyrządzamy rolmopsy lub kroimy je w plastry, posypujemy posiekaną cebulą i zalewamy olejem. Na koniec przyozdabiamy posiekanymi ogórkami kiszonymi.