Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Śledzie marynowane w oleju na zielono Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 kg śledzi matiasów
  • 4 cebule
  • 3 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego lub lepiej zielonego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łagodna musztarda
  • 1 szkl. wody
 

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez kilka albo nawet kilkanaście godzin (możemy zostawić na noc) w zimnej wodzie, co jakiś czas ją zmieniając. Gdy nie będą już słone, odsączamy je z wody i osuszamy. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z octem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem, solą i pieprzem. Po ostudzeniu zalewy zalewamy nią umieszczone w słoju śledzie, zamykamy i odstawiamy na 2–3 dni. Po zamarynowaniu kroimy płaty śledziowe na mniejsze paski, tak by można było zrobić z nich niewielki ruloniki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a opłukaną i osuszoną natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy. Każdy pasek śledzia smarujemy z jednej strony musztardą, zwijamy i ewentualnie „spinamy” wykałaczką. Rulony śledziowe układamy ciasno w płaskim naczyniu i posypujemy obficie cebulką oraz posiekaną zieleniną. Całość zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do „przegryzienia się” w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 12 godz. Jeżeli nie mamy płaskiego naczynia, możemy śledzie układać warstwami w wysokim naczyniu, każdą warstwę posypując cebulką i zieleniną i skrapiając ją oliwą. Możemy dla dekoracji wetknąć w ruloniki małe kawałki marynowanej papryki.