Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Ślimaczki Powrót do listy

 

Lista składników:
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kakao  
  • 1–2 łyżki śmietanki lub mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Wykonanie:

Z mąki, tłuszczu, cukru i jaj zagniatamy ciasto jak kruche, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i trochę mleka lub śmietanki. Formujemy dwie kule i wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto osobno rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm – tak by otrzymać dwa, w miarę równe płaty. Ciasto jasne smarujemy białkiem i kładziemy na nie część ciemną. Całość zwijamy w rulon, lekko ugniatamy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Zamrożone ciasto kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i pieczemy przez 15–20 min w temperaturze ok. 180°C.