Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Śmietankowiec Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 szkl. mąki 
  • 3 szkl. cukru; 

Składniki na masę:

  • 1 l śmietany 36% 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z jednej cytryny 
  • powidła śliwkowe
  • czekolada biało-czarna. 
 

Wykonanie:

Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 40 min w temp. 180°C. Po przestudzeniu kroimy na 2 części. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (w małej ilości) i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec żelatynę. Na upieczony biszkopt wykładamy powidła śliwkowe i połowę przygotowanej masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i przykrywamy resztą masy. Czekoladę drobno siekamy i wykładamy na wierzch.