Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Sorbet truskawkowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ½ kg truskawek 
  • 1 cytryna 
  • 1 szkl. soku z pomarańczy 
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. gorącej wody.
 

 

 

 

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy wodę wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Po krótkim gotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Opłukane i obrane truskawki miksujemy na gładką masę, najlepiej blenderem. Dolewamy sok z pomarańczy i przestudzoną wodę z cukrem. Całość raz jeszcze miksujemy, studzimy i wkładamy do zamrażarki. Po upływie ok. 1 godz. wyciągamy jeszcze niezmrożony sorbet i znowu miksujemy – możemy dobrze wymieszać widelcem, tak by miał jednolitą grudkową konsystencję. Czynność powtarzamy co godzinę, aż sorbet całkowicie się zmrozi i będzie miał grudkowatą, ale miękką konsystencję. UWAGA: Gotowy sorbet możemy jeszcze raz zmiksować i podać ze schłodzonym mlekiem lub jogurtem w proporcjach 1 : 1