Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Strucla makowa Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 kostki masła 
  • 3 żółtka 
  • 4 dag drożdży 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • cukier puder do zrobienia lukru; 

Składniki na masę:

  • 1 i 1/2 szklanki maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/4 kostki margaryny 
  • 1 białko 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej.

 

 

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z połową szklanki ciepłego mleka i z łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Wlewamy roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn drożdżowy. Dolewając resztę mleka, wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mak płuczemy i odcedzamy. Zalewamy trzema szklankami wrzątku, chwilę gotujemy. Zostawiamy na 2–3 godziny, żeby napęczniał. Odcedzamy i dwukrotnie mielemy przez sitko z drobnymi oczkami. Margarynę roztapiamy, dodajemy do maku wraz z cukrem, sparzonymi rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową. Smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy pianę z ubitego białka. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około pół centymetra, smarujemy masą makową, zwijamy w rulon i zlepiamy ciastem końce. Roladę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50°C i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 50 min. Wystudzone ciasto polewamy przygotowanym z cukru pudru lukrem.