Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Strucla z makiem Powrót do listy

 

Lista składników:

 Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 5 żółtek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 kg mąki 
  • 1/2 l mleka 
  • 1 kostka drożdży 
  • 1 masło roślinne 
  • szczypta soli. 

Składniki na masę makową:

  • 1/2 kg maku 
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła 
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych. 

 

 

Wykonanie:

Wykoananie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  

Wykonanie masy makowej: Zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy opłukany mak i gotujemy do miękkości około 30 minut. Odcedzamy i mielimy wraz z orzechami laskowymi trzy razy. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy zmielony mak z orzechami oraz rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek, śmietanę i mieszamy. 

Przygotowanie strucli: Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na prostokąt 30 × 25 cm. Wykładamy 1 przygotowanej masy makowej, równo rozsmarowując. Przy dłuższych bokach zostawiamy około 2 cm ciasta. Zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od krótszego boku. Gotowe strucle układamy na dużych blachach na papierze do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy białkami, które zostały od ciasta drożdżowego. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.