Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Susz w rumie Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 opakowanie miękkich suszonych śliwek (250 g) 
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 1 szklanka różnych bakalii, np. obranych migdałów, orzechów włoskich, kandyzowanej papai, ananasa itp. 
  • 1 mała butelka rumu (100 ml) 
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • 2 rządki czekolady deserowej lub gorzkiej. 
 

Wykonanie:

Śliwki i rodzynki płuczemy w ciepłej wodzie, osączamy i zalewamy w miseczce rumem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ubijamy śmietankę kremową i dosładzamy cukrem. Namoczone śliwki i rodzynki odsączamy z nadmiaru płynu i ewentualnie siekamy na mniejsze części. Łączymy z pozostałymi bakaliami i nakrywamy ubitą śmietanką. Podajemy w małych salaterkach, np. z waflem lub suchą rurką.