Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Syrop z mniszka lekarskiego Powrót do listy

Lista składników:

  • 1,5 kg cukru 
  • 3 cytryny
  • 1,5 litra wody
  • 2-litrowy słoik kwiatów z mniszka lekarskiego lekko ugniecionych w słoiku
 

Wykonanie:

Kwiaty mniszka przebieramy i płuczemy. Układamy na sitku do osuszenia. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy po zagotowaniu przez ok. 20 min. Następnie odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez małe gęste sitko i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryn oraz cukier i gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wystarczy jedna godzina, ale jeśli syrop ma być gęstszy, możemy go gotować dwie godziny. Rozlewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut