Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Szlachetna nalewka - dereniówka Powrót do listy

Lista składników:

  • owoce derenia
  • alkohol 60-70%
  • cukier

 

 

Wykonanie:

Owocami derenia (niepestkowanymi – pestki derenia pozbawione są całkowicie amigdaliny, więc nie ma zagrożenia, że w nalewce pojawi się niechciany migdałowy posmak) wypełniamy 2/3 słoja i zalewamy 60–70-procentowym alkoholem. Słój umieszczamy w ciemnym miejscu i pozostawiamy tam na rok. Po długiej maceracji owoce osączamy i zasypujemy cukrem (tyle cukru, ile przyjmą). Wytrącony alkoholowy sok łączymy z pierwszym nalewem, tak aby uzyskać pożądany stopień słodkości/wytrawności (wedle uznania). Filtrujemy, a następnie pozwalamy dereniówce dojrzewać.

Jak długo?

Ponoć najszlachetniejsza to ta, która ma nie mniej niż 6 lat…