Gospodyni nr 5/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Szparagi po holendersku Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 pęczki szparagów 
  • 1 łyżka cukru 
  • ½ łyżki soli. 

Składniki na sos holenderski:

  • 2 łyżki masła 
  • 5 żółtek 
  • ½ szklanki białego wina 
  • ½ szklanki bulionu warzywnego – może być z kostki 
  • sok z ½ cytryny 
  • sól 
  • cukier 
  • biały pieprz
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej. 
 

Wykonanie:

Szparagi obieramy i gotujemy. Miękkie szparagi układamy na półmisku, a osobno podajemy sos holenderski. 

Wykonanie sosu holenderskiego:

Bierzemy dwa garnki – większy i mniejszy. Większy napełniamy do połowy czystą wodą, którą zagotowujemy. Do mniejszego wlewamy wino, bulion, sok z cytryny i przyprawy i wszystko zagotowujemy. Wkładamy mniejszy garnek z wywarem do większego garnka z gotującą się wodą. Miękkie masło ucieramy na gładką, puszystą masę i dodajemy do niego po kolei żółtka. Utarte masło z żółtkami powoli, porcjami, wkładamy do wywaru winno-bulionowego, jednocześnie go ubijając. Uważamy, by sos się nie zagotował i nie zwarzył.