Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Szybki piernik Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki dżemu
  • 1 paczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych migdałów 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów. 

     

 

Wykonanie:

Margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Dodajemy miód i śmietanę. Następnie mieszając, po łyżce wsypujemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz namoczone wcześniej rodzynki i posiekane migdały z orzechami. Całość mieszamy. Wykładamy na prostokątną blaszkę uprzednio wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170°C przez godzinę.