Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Tort tiramisu Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto (tortownica ok. 23 cm średnicy):

  • 1/2 kostki masła 
  • 3 jaja » 3/4 szkl. cukru 
  • 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej.
 
Składniki na krem:
  • 4 żółtka 
  • 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego) 
  • 2 opakowania sera mascarpone (opakowanie ok. 250 g)
  • 2 szkl. śmietanki kremówki 
  • kakao lub starta czekolada do posypania.

 

Składniki na nasączenie:
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3 łyżki likieru amaretto. 
 

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy masę na parze przez 5–8 min, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy miskę i do przestudzonej masy dosypujemy mąkę, a następnie dolewamy powoli stopione i ostudzone masło. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy, pieczemy przez 25–30 min w temp. ok. 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na trzy krążki. Każdy krążek polewamy chłodnym naparem przygotowanym z kawy, likieru i rozpuszczonej żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w gorącej jeszcze kawie, po czym napar studzimy). Każdy krążek przekładamy 1/3 objętości kremu. Krem sporządzamy, ubijając na parze żółtka z cukrem, dodając serek mascarpone oraz ubitą kremówkę. Wierzch tortu posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Uwaga: na godzinę przed podaniem możemy wstawić tort do zamrażalnika. Ostatnią warstwę biszkoptu możemy zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami lub czymś podobnym.