Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Tosty ze szpinakiem i mozzarellą Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 150 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • sól ¡ pieprz 
  • masło do posmarowania pieczywa.

 

 

 

Wykonanie:

Każdą kromkę chleba kroimy na dwa trójkąty, smarujemy masłem. Układamy na blaszce do zapiekania. Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie szpinak, krótko blanszujemy. Ser kroimy na osiem plasterków, a każdy z nich na dwie części. Na każdy trójkąt nakładamy ser i szpinak. Następnie solimy i pieprzymy. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku około 20 minut.