Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Tradycyjny schab ze śliwką Powrót do listy

 

Lista składników:

  • kawałek schabu bez kości 
  • kilka śliwek węgierek 
  • 2 łyżki mąki do przyprószenia
  • sól 
  • pieprz ziołowy 
  • majeranek 
  • olej do smażenia. 
 

Wykonanie:

Schab płuczemy, odsączamy, a następnie ostrym, długim nożem przekłuwamy środek na wylot wzdłuż włókien mięsa. Do tak powstałej dziury wtykamy opłukane, pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki – tyle, ile się zmieści. Śliwki powinny być mocno upchnięte. Przyprawy mieszamy z 1–2 łyżkami oleju i smarujemy nimi schab. Mięso lekko oprószamy mąką i opiekamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, dodajemy 3–4 łyżki wody i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości, podlewając co jakiś czas sosem z pieczeni.