Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Warmińskie śledzie w sosie czosnkowym Powrót do listy

 

Lista składników (na 6 porcji): 

  • 6 filetów śledzia bałtyckiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4–5 ogórków kiszonych 
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego 
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 
  • 3 łyżki majonezu 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz 
  • cukier 
  • sok z cytryny i skórka starta z cytryny. 

 

 

Wykonanie:

Umyte i opłukane śledzie zalewamy wodą z dodatkiem octu i soku z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 3 godz. Po tym czasie ryby dobrze osuszamy i kroimy na duże kawałki. Na półmisku układamy warstwę ogórków pokrojonych wzdłuż na płaty, a na nie kładziemy śledzie. Wszystko zalewamy sosem wykonanym z majonezu i jogurtu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku, koperku i przypraw. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.