Gospodyni nr 5/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i twarogiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 6 dużych ziemniaków 
  • 200 g łososia 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1/2 kostki twarogu 
  • 4 łyżki sera żółtego startego na tarce 
  • sól i pieprz 
  • przyprawa do ziemniaków. 

 

 

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy 8 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Łososia kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy plastry ziemniaków, układamy kawałki łososia, posypujemy żółtym serem oraz rozkruszonym twarogiem. Całość posypujemy przyprawami oraz szczypiorkiem. Zapiekamy 20–25 minut w temperaturze 180°C.