Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa cukiniowo-paprykowa Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 2 małe cukinie 
  • 2 duże żołte papryki 
  • 3 szkl. bulionu warzywnego – może być z kostki 
  • sól 
  • papryka słodka mielona 
  • kumin 
  • świeży tymianek 
  • 1 łyżka masła. 
 

Wykonanie:

Obieramy cukinie, kroimy je w cienkie talarki i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Po chwili dorzucamy pokrojoną w paski paprykę i całość lekko szklimy na małym ogniu. Dolewamy bulion, wsypujemy przyprawy i dusimy wszystko, aż warzywa będą miękkie. Po 12–15 min miksujemy zupę lub przecieramy ją przez gęste sito. Możemy też dodać trochę śmietanki, ale i bez niej zupa będzie wyśmienita.