Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa francuska Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 1/2 kg chudego mięsa – cielęciny lub kurczaka 
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 liść laurowy 
  • sól i pieprz 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 jajo 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • garść startego żółtego sera 
  • natka pietruszki. 

 

 

 

Wykonanie:

Sprawione i opłukane mięso wkładamy do osolonej i gotującej się wody (ok. 1 i 1/2 l). Dodajemy czosnek oraz liść laurowy. Po 10 min wrzucamy obraną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je wraz z włoszczyzną. Po przestudzeniu mięso mielimy, dodajemy do niego jajo, mąkę i masło i doprawiamy. Formujemy z masy małe kulki i wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną, wyciągamy je i dorzucamy do ugotowanego wcześniej wywaru. Zupę ponownie zagotowujemy. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.