Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa grzybowa Powrót do listy

 

Lista składników:

  • Po jednej garści podgrzybków i prawdziwków 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • pół pęczka włoszczyzny 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 250 ml śmietany 
  • 2 łyżki mąki pszennej.
 

Wykonanie:

Grzyby moczymy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawiamy zupę śmietaną zmieszaną z mąką – ostrożnie, aby się nie zwarzyła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.