Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa-krem z zielonego groszku Powrót do listy


 

Lista składników (na 1 l zupy):

  • 4 szkl. wywaru warzywnego lub 2 kostki bulionowe na 4 szkl. gorącej wody
  • niecałe 2 szkl. mrożonego zielonego groszku lub ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta zmielonej kolendry
  • koperek.
 

Wykonanie:

Opłukany groszek mrożony lub konserwowy wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę, aż groszek zmięknie i zacznie się rozpadać. Za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej wyciągamy ok. ¼ zawartości groszku i odkładamy do miseczki. Resztę groszku w zupie miksujemy lub ucieramy na gładką masę. Wrzucamy z powrotem wyciągniętą część groszku. Doprawiamy zupę, posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Możemy podawać z lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.