Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa selerowo-ziemniaczana Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na 1 l zupy:

  • 4 szkl. wywaru warzywnego l
  • 1 średni seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • só, pieprz
  • 1 bułka (na grzanki). 

 

 

Wykonanie:

Seler obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym zmniejszamy ogień. W międzyczasie wrzucamy na roztopione masło kostki selera i obsmażamy je lekko ze wszystkich stron. Dorzucamy seler do wywaru z ziemniakami. Całość gotujemy tak długo, aż seler zmięknie, a ziemniaki zaczną się rozpadać, nadając zupie gęstość. Na maśle podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę bułkę i dorzucamy do gotowej zupy.