Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa tajska z papryką, krewetkami i kurczakiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 200 g krewetek 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • świeża kolendra 
  • puszka mleka kokosowego 
  • 4 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • 1 l bulionu 
  • 200 g pieczarek 
  • sól i pieprz
  • korzeń imbiru. 
 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy bulionem, gotujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na półplastry pieczarki, pokrojone w plastry papryki, starty na tarce na małych oczkach imbir, a następnie świeżą kolendrę i curry. Na końcu dodajemy krewetki, chwilę podgotowujemy, wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.