Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Zupa z bobu Powrót do listy

 

Lista składników na 1l zupy:

  • 1/2 torebki świeżego bobu lub 1 puszka bobu konserwowego, lub 1/2 opakowania bobu mrożonego 
  • 1 pęczek koperku 
  • 1–2 gałązki kopru 
  • 2 kostki bulionu warzywnego 
  • 4 szklanki wody 
  • 1–2 ząbki czosnku 
  • majeranek 
  • sól i pieprz 
  • groszek ptysiowy jako dodatek. 
 

Wykonanie:

Opłukany bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kopru tak długo, aż zacznie się prawie rozpadać. Ugotowany bób wyciągamy łyżką cedzakową i przecieramy przez gęste sito. Łupinki wyrzucamy. Przetarty bób wrzucamy z powrotem do wywaru, dodajemy kostki bulionowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Jeszcze chwilę gotujemy, a pod koniec możemy zaciągnąć zupę śmietaną. Danie podajemy posypane posiekanym koperkiem, z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami z chleba, usmażonymi na prawie suchej patelni. UWAGA! Jeśli nie przeszkadzają nam łupinki bobu, możemy zmiksować go w całości w wywarze, używając np. blendera ręcznego.