Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Żurek śląski Powrót do listy

Lista składników:

  • kości z jednego królika
  • 3 duże marchewk
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • vegeta lub przyprawa uniwersalna
  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 3 butelki żuru na zakwasie
  • 2 duże cebule
  • 10 dag chudego boczku wędzonego.

 

 

 

Wykonanie:

Gotujemy wywar na kościach i warzywach na wolnym ogniu ok. 30 min. Następnie przecedzamy go, a warzywa kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy żur i  obrane cebule (w całości). Następnie dodajemy 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowane wcześniej warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Można również dodać podsmażony wędzony boczek. Gotowym żurem zalewamy na talerzu ugotowane, pokrojone w księżyce jajka