BOŻONARODZENIOWY STRUCEL
Lista składników - ciato:
Lista składników - nadzienie makowe:
|
Wykonanie: Rozdrabniamy drożdże w mleku. Wlewamy do przesianej mąki, dodajemy resztę składnik.w i wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Zaparzamy mak w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło i resztę składników i mieszamy. Gotową masę kładziemy na ciasto rozciągnięte na blasze i zwijamy je w rulon. Pieczemy 45 minut w temp. 180⁰C. |
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Kujakowicach jest zlokalizowane na Śląsku Opolskim w gminie Kluczbork. Organizacja powstała w 2016 r. i zrzesza 34 kobiety. Łączy mieszkanki dwóch sąsiednich miejscowości – Kujakowic Górnych i Dolnych. W Kole działają Panie w wieku od 21 do 75 lat. Pomimo krótkiego stażu otrzymały tytuł honorowy SUPER KOŁO, które nadał im Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych; zdobyły też I nagrodę w wojewódzkim konkursie pieczenia kołacza śląskiego oraz II miejsce za potrawę bożonarodzeniową. W ramach swojej działalności Panie: dbają o podtrzymywanie tradycji i zwyczajów, które przekazywane są od pokoleń, śpiewają w chórze, prezentują swoje wypieki oraz rękodzieło na licznych wydarzeniach i kiermaszach. Jak podkreślają, najbardziej liczy się dla nich fakt, że dzięki działalności Koła mogą oderwać się na chwilę od codziennych obowiązków i spędzić wspólnie wolny czas – czy to w swojej siedzibie, czy na różnego rodzaju wyjazdach, które organizują. W planach mają dalszy rozwój oraz aktywne działanie na rzecz lokalnej społeczności. Panie zaprezentowały 3 świąteczne potrawy charakterystyczne dla swoich miejscowości – Kujakowic Górnych i Kujakowic Dolnych.
Przepis pochodzi z "Gospodyni" 6/2018