Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Bożonarodzeniowy strucel Powrót do listy

BOŻONARODZENIOWY STRUCEL

Lista składników - ciato:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 480)
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg oleju
  • 10 dkg cukru 
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka

 Lista składników - nadzienie makowe:

  • 0,5 kg maku
  • 10 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • szczypta wanilii
  • bakalie
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
 

 

Wykonanie:

Rozdrabniamy drożdże w mleku. Wlewamy do przesianej mąki, dodajemy resztę składnik.w i wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Zaparzamy mak w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło i resztę składników i mieszamy. Gotową masę kładziemy na ciasto rozciągnięte na blasze i zwijamy je w rulon. Pieczemy 45 minut w temp. 180⁰C.

 
 

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Kujakowicach jest zlokalizowane na Śląsku Opolskim w gminie Kluczbork. Organizacja powstała w 2016 r. i zrzesza 34 kobiety. Łączy mieszkanki dwóch sąsiednich miejscowości – Kujakowic Górnych i Dolnych. W Kole działają Panie w wieku od 21 do 75 lat. Pomimo krótkiego stażu otrzymały tytuł honorowy SUPER KOŁO, które nadał im Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych; zdobyły też I nagrodę w wojewódzkim konkursie pieczenia kołacza śląskiego oraz II miejsce za potrawę bożonarodzeniową. W ramach swojej działalności Panie: dbają o podtrzymywanie tradycji i zwyczajów, które przekazywane są od pokoleń, śpiewają w chórze, prezentują swoje wypieki oraz rękodzieło na licznych wydarzeniach i kiermaszach. Jak podkreślają, najbardziej liczy się dla nich fakt, że dzięki działalności Koła mogą oderwać się na chwilę od codziennych obowiązków i spędzić wspólnie wolny czas – czy to w swojej siedzibie, czy na różnego rodzaju wyjazdach, które organizują. W planach mają dalszy rozwój oraz aktywne działanie na rzecz lokalnej społeczności. Panie zaprezentowały 3 świąteczne potrawy charakterystyczne dla swoich miejscowości – Kujakowic Górnych i Kujakowic Dolnych.

   

Przepis pochodzi z "Gospodyni" 6/2018