Naleśniki z patelni
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
3 jajka
1,5 szklanki mąki
Szczypta soli
3 łyżki oliwy
Farsz:
2 pomidory
150 g szynki
Żółta papryka
2 młode cebule
150 g sera żółtego
Sól, pierz
olej
Wykonanie
1. Składniki na ciasto ubić mikserem (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i usmażyć naleśniki.
2. Farsz: cebule pokroić w kostkę i usmażyć, odstawić.
3. Szynkę pokroić w kostkę, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojona w kostkę paprykę.
4. Dodać starty na grubych oczkach ser, podsmażoną cebulę , dodać przyprawy i wymieszać.
5. Przygotowane naleśniki napełnić farszem , ciasto zwinąć i ułożyć na patelni z odrobiną oliwy.
6. Przykryć przykrywką i na małym ogniu podsmażyć. Przekręcić naleśniki, na koniec posypać delikatnie resztą sera żółtego.
ZŁOCISTA KARKÓWKA W MIODOWEJ MARYNACIE (na 8 porcji)
(przepisy dzięki życzliwości Pań z KGW Moniaki Kolonia
z obszaru Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej)
Składniki
1 kg karkówki (najlepiej ze świni złotnickiej)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
marynata:
½ szkl. oleju
3 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
skórka z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Przekładamy mięso do miski i zalewamy je przygotowaną marynatą, na wierzchu układamy pokrojony czosnek. Całość pod przykryciem zostawiamy na całą noc w lodówce. Godzinę przed planowanym grillem wyjmujemy mięso z lodówki. Grillujemy je przez kilka minut z każdej strony (czas zależy od temperatury grilla i grubości kawałka).
Frytki z batatów z rozmarynem
Składniki:
3 bataty
Przyprawy:
Sól, rozmaryn, słodka papryka, chili, pieprz czarny
6 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie
1. Bataty obrać i pokroić w słupki.
2. Przyprawy wymieszać.
3. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Najlepiej aby słupki się nie nakładały.
5. Bataty polać oliwą i posypać mieszanką przypraw.
6. Piec, aż zaczną nabierać koloru i się rumienić ok. 30-35 minut w temp. 180C. (pod koniec pieczenia należy je pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły).