Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




GRILLOWANE WARZYWA Z OLIWĄ ZIOŁOWĄ Powrót do listy

 

Składniki:

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

6 pieczarek

2 cukinie

1 czerwona cebula

2 gałązki pomidorów koktajlowych

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka soli

oliwa z oliwek

 

Oliwa ziołowa:

poszatkowana natka pietruszki

posiekany szczypiorek

¼ szklanki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

Składniki na oliwę ziołową przekładamy do naczynia blendującego i ucieramy blenderem.

Paprykę czyścimy z nasion i kroimy na spore kawałki. Polewamy patelnię do grillowania oliwą i grillujemy paprykę. Pieczarki kroimy na cztery części i je grillujemy, a potem posypujemy przyprawami. Cukinie kroimy na półplasterki i grillujemy. Cebule kroimy na większe kawałki i grillujemy. Wszystkie zgrillowane warzywa mieszamy, doprawiamy i polewamy oliwą ziołową.

Na koniec grillujemy pomidory z gałązką, na której są, i układamy na wierzchu warzyw. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.