Składniki:
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 1 żółta papryka
• 6 pieczarek
• 2 cukinie
• 1 czerwona cebula
• 2 gałązki pomidorów koktajlowych
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka soli
• oliwa z oliwek
Oliwa ziołowa:
• poszatkowana natka pietruszki
• posiekany szczypiorek
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Składniki na oliwę ziołową przekładamy do naczynia blendującego i ucieramy blenderem.
Paprykę czyścimy z nasion i kroimy na spore kawałki. Polewamy patelnię do grillowania oliwą i grillujemy paprykę. Pieczarki kroimy na cztery części i je grillujemy, a potem posypujemy przyprawami. Cukinie kroimy na półplasterki i grillujemy. Cebule kroimy na większe kawałki i grillujemy. Wszystkie zgrillowane warzywa mieszamy, doprawiamy i polewamy oliwą ziołową.
Na koniec grillujemy pomidory z gałązką, na której są, i układamy na wierzchu warzyw. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.