Tegoroczna edycja tego wydarzenia odbędzie się w dniach 13–14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Kwiaty w smaku lila-róż.
To jedyna tego typu impreza organizowana w Polsce na tak szeroką skalę, która łączy świat kuchni ze światem ogrodów. Podczas Festiwalu można poznać pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji; wysłuchać prelekcji; wziąć udział w warsztatach oraz plenerowym gotowaniu (oczywiście z wykorzystaniem jadalnych kwiatów). Zaproszeni eksperci udzielą porad z zakresu: ogrodnictwa, żywienia i kosmetyki, w której wykorzystuje się jadalne kwiaty. Będzie też można dokonać zakupów na stoiskach z produktami regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi.
„Gospodyni” obejmuje patronat medialny nad tym kolorowym i pysznym wydarzeniem.
Więcej informacji na: https://www.hortulus.com.pl/aktualnosci/92-wydarzenia/aktualnosci/282-iv-kulinarny-festiwal-kwiatow-jadalnych.
Poniżej kilka zdjęć z ubiegłorocznej edycji Festiwalu.