Nazwa napoju pochodzi od rodzaju butelki, w której go przechowywano. Butelki o różnej pojemności z zamknięciem kabłąkowym (pałąkowym) miały porcelanowe korki.
Krachla może mieć różne smaki i kolory w zależności od wybranej bazy. A może nią być kompot z owoców sezonowych, np. z porzeczek, truskawek, malin. Poniżej podajemy przepis na orzeźwiającą krachlę cytrynową.
Składniki:
· 2 l przegotowanej, schłodzonej wody
· sok z 3 cytryn
· cukier do smaku
· 1 płaska łyżeczka drożdży
Wykonanie:
Do przegotowanej, schłodzonej wody wlać sok z cytryn. Dodać cukier do smaku, tak aby lemoniada była wystarczająco kwaśna i słodka. Roztwór wymieszać w dużym garnku. Dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do ciepłego pomieszczenia. Gdy widać będzie, że drożdże już pracują, rozlać do butelek z korkiem. Trzymać w ciepłym pokoju przez około 2 godziny. Otworzyć butelkę, sprawdzić, czy korek już „strzela” – wtedy należy odstawić butelkę do lodówki.
Krachlę można podawać z miętą, imbirem lub wyciągiem spirytusowym ze skórką cytryny (1 płaska łyżeczka na butelkę).