Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




MAZUREK KAJMAKOWO-CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI Powrót do listy

Składniki na ciasto:

• 1 kostka masła

2 żółtka

100 g cukru

2 łyżki śmietany

350 g mąki

 

Składniki do dwóch mas:

puszka 400 g masy kajmakowej

130 ml śmietany 36%

2 tabliczki czekolady gorzkiej

50 g masła

 

Do ozdoby:

migdały, płatki migdałowe, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, morele suszone

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy je. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20–25 minut w temp. 200°C. Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakową. Następnie przygotowujemy drugą masę: podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na upieczone ciasto z masą kajmakową i dekorujemy bakaliami według upodobań.

Galeria zdjęć