Składniki na ciasto:
• 1 kostka masła
• 2 żółtka
• 100 g cukru
• 2 łyżki śmietany
• 350 g mąki
Składniki do dwóch mas:
• puszka 400 g masy kajmakowej
• 130 ml śmietany 36%
• 2 tabliczki czekolady gorzkiej
• 50 g masła
Do ozdoby:
migdały, płatki migdałowe, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, morele suszone
Wykonanie:
Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy je. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20–25 minut w temp. 200°C. Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakową. Następnie przygotowujemy drugą masę: podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na upieczone ciasto z masą kajmakową i dekorujemy bakaliami według upodobań.