Muffinki z cukinią, marchewką, jabłkiem, płatkami owsianymi i bakaliami. Zdrowe, można dać je dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Przy tym są bardzo smaczne, wilgotne i nikt kto je kosztował nie zgadł że takie składniki są tu użyte. Robiłam je już trzy razy, dwa razy jako muffinki i raz jako chlebek w formie keksowej.
Lista składników:
| Wykonanie: Cukinię i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wszystko przełożyć do miski. Wsypać rodzynki, cukier, sodę, cynamon, orzechy, płatki owsiane, dodać jajka, olej, mleko i mąkę. Wszystko wymieszać łyżką. Nakładać do papierowych papilotek ułożonych w metalowej formie do muffinek do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 min. |