Lista składników:
| Wykonanie: Liście czosnku myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi i grubo siekamy. Orzechy włoskie prażymy na patelni bez tłuszczu - do zrumienienia. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Liście, orzechy, oliwę i parmezan wkładamy do miksera i mielimy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Jeśli zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdza się idealnie jako dodatek do makaronu (zamiast pesto bazyliowego) lub sałatek. |
Pesto z czosnku niedźwiedziego Powrót do listy
Czosnek niedźwiedzi pojawia się wraz z pierwszymi tygodniami wiosny i rośnie aż do końca maja. Jest niezastąpiony w kuchni, bo oprócz przyjemnego aromatu, posiada wiele cennych właściwości dla naszego organizmu.