Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




SAŁATKA Z SEREM BURATTA, SMAŻONYMI POLĘDWICZKAMI I PRAŻONYM SEZAMEM Powrót do listy

 
Składniki:
• ok. 5  polędwiczek z kurczaka (lub pierś z kurczaka)
• ½ główki sałaty lodowej
• 10 pomidorków koktajlowych
• pęczek szczypiorku
• listki rukoli
• ½ szklanki sezamu
• ser buratta
• ½ szklanki zielonych oliwek 
• kilka kromek bułki 
• masło do posmarowania bułki
• parmezan do grzanek
 
Składniki na marynatę:
• ¼ łyżeczki soli
• szczypta pieprzu i chili
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka miodu
• masło klarowane lub olej do podsmażenia
 
Wykonanie:
Składniki na marynatę wymieszać tak, aby się połączyły.
Mięso wypłukać i natrzeć marynatą. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Na patelnię grillową położyć masło albo wlać oliwę i grillować mięso z dwóch stron, aż zrobi się miękkie.
Sałatę posiekać w kostkę i wyłożyć na talerz. Ułożyć rukolę.
Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół i ułożyć na sałacie.
Dodać polędwiczki, na środku położyć przekrojony ser buratta.
Sezam podprażyć na suchej patelni i posypać nim sałatkę.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać parmezanem. Zapiec ok. 10 minut.
Sałatkę podawać z grzankami.