Składniki:
• 300 g mrożonych krewetek
• 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
• 100 ml soku z pomarańczy
• 1 brokuł podzielony na różyczki
• 200 g makaronu spaghetti
• 1 czerwona papryka
• 1 łyżeczka soli
• pieprz
• olej
• posiekany szczypiorek
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie gotujemy brokuł al dente w osolonej wodzie. Krewetki mieszamy z czosnkiem i zalewamy je sokiem z pomarańczy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki (marynatę zostawiamy). Smażymy krewetki, aż będą różowe, następnie wlewamy sok pomarańczowy, w którym się marynowały. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy razem.
Mieszamy makaron, brokuł oraz krewetki, nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.