Lista składników na ciasto:
Dodatkowo:
|
Wykonanie: Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ponownie.Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy bułeczki. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Na każdy prostokąt nakładamy masę kajmakową (pół słoiczka na każdy prostokąt) – równo rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w rulon. Gotowe rolady kroimy na krążki o grubości 1 cm i układamy je na dużych blachach na papierze do pieczenia, pozostawiając odstępy, ponieważ bułeczki wyrosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180⁰C.
|