Składniki:
• 500 g ziemniaków
• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
• 1 czerwona cebula
• 1 zielona papryka
• 1 puszka kukurydzy
• kilka czarnych oliwek
• sól, pieprz
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki soku z limonki
• 2 ząbki czosnku
• skórka otarta z jednej limonki
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, kroimy na 4 części i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę i paprykę kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie, a następnie również dodajemy do ziemniaków.
Dorzucamy pokrojone oliwki.
Do majonezu dodajemy śmietanę, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę z limonki.
Składniki sałatki delikatnie mieszamy i polewamy sosem.