Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Kosmetyki znajdziesz w ogrodzie Powrót do listy

Lato tuż-tuż. Twój ogród za chwilę kipieć będzie od owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty i witaminy. Ale po jakimś czasie smak pomidora, ogórka i truskawki może się nieco przejeść. Nie szkodzi! Cenne z nich składniki możesz dostarczyć ciału niekoniecznie w pokarmie – zrób z nich kosmetyk.

 

Skóra cechuje się większą koncentracją antyoksydantów niż jakakolwiek inna część ludzkiego ciała. Ma to swoje uzasadnienie – antyoksydanty zawarte w skórze chronią przed niszczącym wpływem promieni słonecznych. Z wiekiem ich ilość maleje i to samo słońce, które sprawia, że ogród tętni życiem, skórze czyni coraz większe szkody. Ale jest na to rada. Skóra może absorbować antyoksydanty bezpośrednio z owoców i warzyw. Co więc można wyprodukować w przydomowym laboratorium?

Ogórek

Ogórki słyną z właściwości kojących. Kwas askorbinowy, czyli witamina C, który zawierają, zapobiega zatrzymywaniu wody w skórze. Kwas pantotenowy z kolei (zwany też witaminą B5) zatrzymuje w skórze wilgoć. Kombinacja tych witamin, a także kilku innych składników odżywczych obecnych w ogórkach czyni je cudownymi nawilżaczami. Kolejny silny antyoksydant obecny w ogórku – witamina K – pomaga usuwać nadmiar hemoglobiny, będący częstym sprawcą sińców pod oczami. Retinol zaś, czyli witamina A, pomaga kontrolować i redukować produkcję melaniny, ujawniającej się w postaci przebarwień na skórze. Ogórki zawierają też krzemionkę – główny składnik kolagenu – pomagającą wygładzać zmarszczki.

Ogórek możesz stosować w postaci plastrów kładzionych na skórę albo dodać sok z ogórka do ulubionego płynu do mycia twarzy. Możesz też sama sporządzić ogórkowy tonik.

Truskawka

Truskawki to małe bomby witaminowe, zwłaszcza jeśli chodzi o witaminę C. Mają jej nawet więcej niż pomarańcze. Ta witamina jest głównym orężem w walce z wolnymi rodnikami. Jest też kluczowa w produkcji kolagenu – tak istotnego dla utrzymywania jędrności skóry. Zawierają też α-hydroksykwasy, ułatwiające złuszczanie martwego naskórka oraz radzenie sobie z trądzikiem – mają moc otwierania i oczyszczania porów skóry. Uwaga! Te substancje czynią jednocześnie skórę wyjątkowo wrażliwą na słońce, więc jest niezwykle ważne, by po użyciu preparatu z truskawek nanieść na skórę krem z jak najwyższym filtrem. Truskawka to także składnica witamin A, E, B1, kwasu foliowego, potasu i kilku innych składników, które bardzo dobrze poradzą sobie nie z tylko cieniami, ale i workami pod oczami.

Pomidor

Pomidory są pełne likopenu. Nałożony na skórę jest przemieniany w witaminę A, a ta pomaga likwidować blizny i przebarwienia, redukuje uszkodzenia spowodowane przez słońce i czyni skórę gładką. Organizm wykorzysta też likopen do kontroli wydzielania sebum. Pomidor jest więc sprzymierzeńcem w walce z nadmiernie tłustą cerą. Pomidory też zawierają α-hydroksykwasy, takie jak kwas glikolowy, wspierający usuwanie martwego naskórka i oczyszczanie porów. Kombinacja składników odżywczych w pomidorach to gotowy zestaw do radzenia sobie z trądzikiem i stanami zapalnymi na skórze. Te efekty można osiągnąć, po prostu krojąc pomidora na plastry i wcierając go w skórę twarzy, a po 10 minutach zmywając. 

Karolina Kasperek 

  

 

 

 

Tonik z ogórka

Zetrzyj umytego i obranego ogórka do durszlaka umieszczonego w misce. Wyciśnij startą masę, by uzyskać sok. Zmierz jego objętość. Dodaj dokładnie tę samą ilość płynnego wyciągu z oczaru wirginijskiego albo wody różanej. Zlej tonik do wyparzonej szklanej butelki. Spryskuj twarz albo przecieraj nasączonym wacikiem. Przechowuj w lodówce do 10 dni.  

 

 

 

 

 

 Maseczka z truskawek

Zmiażdż lub utrzyj trzy dorodne świeże truskawki. Zmiel 4 łyżki płatków owsianych. Roztrzep 1 łyżeczkę niesłodzonego jogurtu naturalnego z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką oliwy z oliwek (extra virgin) – tak, by powstała emulsja. Zmieszaj truskawki z emulsją, wlej mieszaninę do zmielonej owsianki. Nałóż maseczkę na twarz i szyję, odczekaj 10 minut. Spłucz ją ciepłą (nie gorącą) wodą, osusz twarz i nałóż krem nawilżający. Maseczkę możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.

 

 

 

 

 

Maseczka złuszczająca z soli i dowolnych warzyw lub owoców

1. Przygotuj dowolne warzywo lub owoc. Jesli to ogórek, zetrzyj go na drobnej tarce. Zmierz ilość startej masy i soku. Z pomidora zrób purée. Z truskawek – podobnie – purée i też zmierz ilosć masy i soku. Umieść masę i sok w misce. Dodaj tyle soli Epsom (siarczanu magnezu – do kupienia w aptece), ile jest masy. Sól może być mieszaniną soli Epsom i morskiej. Dodaj naturalne mydło w płynie – powinno stanowić około 1/4 masy powstałej z owoców i soli mikstury. Możesz dodać kilka listków świeżych ziół, kwiatów lub naturalny olejek zapachowy (nie więcej niż 8 kropli na szklankę maseczki). Przechowuj peeling w słoju o szerokim przekroju. Nie ma potrzeby trzymania go w lodówce – sól jest naturalnym konserwantem. Możesz użyć scrubu na dowolnej części ciała, z ominięciem okolic wrażliwych. Nie używaj go na gojących się ranach czy uszkodzonej skórze. Wcieraj, delikatnie masując okrężnymi ruchami. Spłucz ciepłą wodą i nawilż ciało. Peeling przechowuj około 10 dni.