Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Oleje dla urody Powrót do listy

Nie ma już kobiet, które wierzą, że gwarancją efektywnej pielęgnacji skóry jest  stosowanie wyłącznie drogich, markowych kosmetyków o działaniu kompleksowym  lub kierunkowym na dany problem. Najlepsze kosmetyki mamy w zasięgu ręki,  a wiedza dotycząca ich stosowania ma tysiące lat.

 

Substancje tłuszczowe, bo o nich mowa, stanowią naturalny  sekret piękna już od czasów starożytnych.  Współcześnie są istotnymi składnikami kosmetyków,  zarówno jako bazy, których udział w ogólnej objętości sięga  80%, jak i substancje czynne. Dzieje się tak ze względu na  fakt, iż budowa naskórka i tłuszczów jest podobna. W ich  skład wchodzą głównie: kwasy tłuszczowe i glicerydy, fosfolipidy,  ceramidy, witamina E i prowitamina A. Historia stosowania  olejków do pielęgnacji urody sięga tysięcy lat. Już  grecki lekarz Hipokrates, nazywany ojcem medycyny, zalecał  stosowanie olejków do masażu i kąpieli. 

Kropla witamin 

W przemyśle kosmetycznym używa się olejów i wosków  mineralnych, jak oleje i woski parafinowe, wazelina, ozokeryt,  cerezyna. Wszystkie pochodzą z ropy naftowej, są łatwe  do uzyskania, mało utlenialne i tanie. Jednak ich wadę  stanowi fakt, że tworzą na powierzchni skóry film, który  blokuje oddychanie skórne i utrudnia wchłanianie rozpuszczalnych  w tłuszczach witamin E i A. Z kolei syntetyczne  oleje i woski silikonowe poprawiają konsystencję produktu,  która staje się jedwabista i łatwa do rozprowadzenia, ale są  niestety szkodliwe dla środowiska ze względu na niską biodegradowalność. 

Oleje roślinne zawierają przede wszystkim witaminy  rozpuszczalne w tłuszczach i niezbędne nienasycone kwasy  tłuszczowe. Dzięki nim odżywiają skórę, wspomagają regenerację  komórek i zapobiegają ich uszkadzaniu przez wolne  rodniki, a tym samym spowalniają proces starzenia. Najwartościowsza  ich cecha wynika nie ze składu, ale z właściwości  fizycznych. Polega na tym, iż rozprowadzone na  skórze tworzą na niej cieniutką, nieprzepuszczającą wody  warstwę. Dzięki temu zapobiegają parowaniu wilgoci z naskórka,  a więc wysuszaniu się skóry. To dlatego można się  spotkać z opinią, choć to duży skrót myślowy, że oleje znakomicie  nawilżają. 

Sekret skuteczności stosowania czystego oleju roślinnego  polega na wmasowaniu go w świeżo umytą twarz albo w ciało od razu po kąpieli. Nie ma znaczenia, że skóra jest  nadal lekko wilgotna. Jeżeli zależy nam, aby olej wchłonął  się niemal idealnie, warto go przedtem odrobinę podgrzać.  Wystarczy wstawić porcję oleju przeznaczoną bezpośrednio  do użycia na kilka minut do większego naczynia z bardzo  gorącą wodą. 

Do wyboru, do koloru 

Wybór naturalnych olejów roślinnych w sklepach jest  ogromny. Możemy wybierać ze względu na właściwości czy  upodobania wśród egzotycznych olejów: arganowego, kokosowego,  sezamowgo, awokadowego, migdałowego, jojoby  czy masła shea, tzw. karite. Ale równie cenne  są dobrze nam znane oleje: lniany, słonecznikowy,  rzepakowy, rokitnikowy,  z wiesiołka, pestek dyni, ostropestu  czy orzecha laskowego.  Oto kilka zastosowań niektórych  z nich. 

 Dorota Słomczyńska

 

 

 

 

OLEJ ARGANOWY, zwany  marokańskim złotem, zawiera  ogromne ilości witaminy E (dwukrotnie więcej niż  oliwa z oliwek), leczy młodzieńczy trądzik i przyspiesza gojenie  otarć naskórka. Chroni naskórek przed wysychaniem,  wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie,  łagodzi objawy alergii. Idealny dla cer wrażliwych,  trądzikowych, suchych i dojrzałych. 

 

 

 

 

 

OLEJ KOKOSOWY to nie tylko  gwiazda w kuchni. Uważany  za cud naturalnej kosmetyki  i jedna z najzdrowszych rzeczy,  jakie możemy otrzymać  w pożywieniu. Ma właściwości  antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.  W kosmetyce zwalcza łupież, a w ciągu kilku  tygodni kuracji jest w stanie odbudować strukturę zniszczonego  włosa. Zmniejsza wykwity skórne, łagodzi suchość  i likwiduje łuszczenie się skóry. Olej kokosowy ma działanie  „chłodzące” i uspokajające, przyspiesza gojenie. Jest  bazą większości odżywek do skóry i włosów. 

 

 

 

 

OLEJ RÓŻANY pozyskuje się  z nasion dzikiej róży ciernistego  krzewu Rosa canina. Jest to  olej o dosyć tłustej konsystencji,  który zawiera 40% kwasu linolowego,  40% kwasu alfa-linolenowego oraz witaminę A.  Ma szczególne zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej,  uszkodzonej oraz cery ze skłonnością do pękających, rozszerzonych  naczynek. Olej jest także odpowiedni do cery  dojrzałej, gdyż skutecznie wygładza zmarszczki, rozjaśnia,  uelastycznia i odżywia zmęczoną skórę. Jako maseczka na  zniszczone włosy wzmacnia i nadaje im blasku oraz sprężystości. 


 
 
 
 
 

  

 

 

 

OLEJ LNIANY, jak twierdzi  wielu naukowców i lekarzy, jest skuteczny  w leczeniu chorób cywilizacyjnych,  takich jak: podwyższony  cholesterol, cukrzyca, astma,  alergie, choroby serca, wątroby,  żołądka, choroby  skóry, poparzenia  czy zaburzenia hormonalne.  Zawarte w oleju lnianym substancje  wpływają kojąco na skórę z tendencją do zapaleń  i chorób. Wykazuje również działanie  wspomagające w leczeniu egzemy i trądziku.  Smarowanie chorej skóry olejem lnianym zaleca się także  przy odleżynach i owrzodzeniach – dzięki takim zabiegom  skóra szybciej się regeneruje.