Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Amerykańskie dyniowe danie jednogarnkowe Powrót do listy

 

Lista składników (na 4 porcje):

  •  ok. 1/3 średniej wielkości dyni 
  • 4 dojrzałe duże pomidory lub puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1–2 papryki ostre chili 
  • garść fasolki szparagowej zielonej albo żółtej (jeśli nie mamy świeżej, możemy wykorzystać fasolkę konserwową) 
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 
  • 1 cebula
  • 1 słodka papryka o dowolnym kolorze 
  • ok. 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • sól i pieprz 
  • ostra papryka, estragon, bazylia.

 

 

 

Wykonanie:

Fasolkę po odcięciu końcówek kroimy na kawałki, płuczemy i wrzucamy do gorącej wody. Chwilę gotujemy, aż lekko zmięknie, po czym odsączamy. W międzyczasie z dyni usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ją i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidory, jeśli są świeże, zanurzamy we wrzątku, a następnie usuwamy skórki oraz nasadki szypułek i kroimy je w ćwiartki. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, tak samo jak obie papryki, z których najpierw usuwamy gniazda nasienne, przy czym ostrą paprykę kroimy w drobniejszą kostkę. Kukurydzę odsączamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią najpierw cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dorzucamy dynię. Po kilku minutach dodajemy resztę przygotowanych wcześniej warzyw i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy. Podajemy na ciepło najlepiej ze świeżym, białym pieczywem.