Lista składników:
| Wykonanie: Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą i po chwili odcedzamy. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce z drobnymi oczkami. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło z cukrem ucieramy mikserem na białą masę. Wbijamy do masy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dolewamy powoli mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu wrzucamy osuszone rodzynki i wlewamy sok z cytryn. Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy babkowej. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Po upieczeniu, przestudzeniu i wyjęciu babki z formy polewamy ją lukrem wymieszanym z pokrojonym cytrynowym miąższem bez skórki. |